Muška imena

Nakon ženskih imena, evo i najpopularnijih muških imena u poslijednjih 80 godina u Hrvatskoj. Opet napominjem — podaci su iz Državnog zavoda za statistiku, i odnose se na ljude koji su još živi! Karte sam sam izradio i pomalo su improvizirane, umjesto da su profesionalno nacrtane; iako nisu posve ispeglane, ipak su čitljive.

Ako se vratimo u 1930-e i 1940-e, najčešće ime na nivou cijele Hrvatske je bilo Ivan, pa Josip; Ivan je bio i najčešći u većini krajeva, ali je u Dalmaciji najčešći bio Ante. U sljedećem desetljeću nije bilo neke velike promjene, osim što je Ivan izbio na prvo mjesto i u Dubrovniku:

Muška imena 1930-1939 Muška imena 1940-1949

(Kliknite na kartu da je vidite u punoj veličini)

U 1950-im Ivan napreduje sve više: u Dalmaciji jedino današnja Splitsko-dalmatinska županija ostaje vjerna Anti. Dubrovnik se okreće Ivici. U Zagorju je i dalje najpopularniji Stjepan:

Muška imena 1950-1959

U 1960-im dolazi do potpunog preokreta, i pomalo neočekivano najčešće ime na novorođenu djecu u mnogim krajevima postaje Željko!

Muška imena 1960-1969

Pojavljuju se i imena Damir, a u Lici Milan. Ali Split ostaje vjeran imenu Ante.

U sljedećem desetljeću dolazi opet do preokreta i u mnogim krajevima najpopularnije ime postaje Mario. Popularnost Ivice se širi u mnoge krajeve, a na sjevernom Jadranu najpopularniji je Igor. Ovo desetljeće je počelo velikom plimom nacionalnih osjećaja, pa je u Zagrebu i Požegi najpopularniji Tomislav:

Muška imena 1970-1979

No u Splitsko-dalmatinskoj županiji — ostaje Ante. Ime Željko je i dalje među popularnijima.

Kao i kod ženskih imena, 1980-e i 1990-e su povratak uniformnosti. Najpopularnije ime je opet Ivan. Znamo li da je najpopularnije žensko ime Ivana, vjerojatno se dobrim dijelom radi o popularnosti pape Ivana Pavla II i jačanju vjerskih osjećaja:

Muška imena 1980-1989 Muška imena 1990-1999

Jedino su u najsjevernijim krajevima u ova dva desetljeća najpopularnija neka druga imena. Nestao je i Ante!

Nakon 2000, slično kao i kod ženskih imena, u prvi plan dolazi ime koje nikad nije bilo najpopularnije — Luka. No u mnogim krajevima je i dalje najpopularniji Ivan:

Muška imena 2000-2011

Vidimo da su jedino u 1960-im i 1970-i najpopularnija imena koja nisu iz katoličkog kalendara; mene je osobno iznenadilo kako je Tomislav bio najpopularnije ime samo u Zagrebu i okolici (te u Požegi), samo jedno desetljeće, a imena Krešimir, Zvonimir itd. nikad nisu bila najpopularnija! Na kraju, evo i animacije koja prikazuje sva desetljeća:

Muška imena 1930-2011

Vjerojatno se mogu naslutiti još neke zanimljive stvari, a ostaju i neka pitanja: odakle odjednom Mario? Željko?

Ako vas zanimaju detaljniji podaci, DZS je sve skupio ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar